Een record voor de premier: Rutte II langstzittende kabinet

Mark Rutte heeft een record in de wacht gesleept. Zijn kabinet (Rutte II) mag zich vanaf maandag het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog noemen.

Door Lars Mulitze

De coalitie tussen de VVD en de PvdA heeft het al 1750 dagen voor het zeggen in Nederland.

Formatie
Rutte heeft zijn record mede te danken aan de lange kabinetsformatie. Daardoor komen er bovenop de 1591 ‘gewone’ regeerdagen nog eens 159 demissionaire dagen. Demissionair betekent dat het kabinet door regeert totdat er een nieuwe regering is, maar geen belangrijke besluiten meer neemt.

Aartsrivalen
Dat het kabinet het zo lang heeft volgehouden, is opmerkelijk. De rechtse VVD en de linkse PvdA hebben altijd lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Toch lukte het eind 2012, na veel concessies over en weer, om een regeerakkoord te sluiten.

Meerderheid
De lange regeerperiode is extra knap als je nagaat dat VVD en PvdA in de Eerste Kamer nooit een meerderheid hebben gehad. De coalitie heeft er maar 21 van de 75 zetels. Om een wet aangenomen te krijgen, is het kabinet dus afhankelijk van de steun van andere partijen.

In de Tweede Kamer moesten Rutte en zijn ploeg het doen met slechts een krappe meerderheid. Bij het aantreden in 2012 waren VVD en PvdA samen goed voor 79 zetels. Dat is dus een meerderheid van vier zetels. Tijdens de rit raakten zij er drie kwijt doordat Kamerleden zich afsplitsten.

Inmiddels zit Rutte, door de verkiezingsuitslag, ook in de Tweede Kamer zonder meerderheid. Het is dus maar te hopen voor ‘m dat er snel een nieuw kabinet komt.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search