Politicus van Week #50: Mark Rutte

Iedere vrijdag mag iemand anders zich Politicus van de Week noemen. Die persoon is in de afgelopen week extra veel in het nieuws of heeft speciale aandacht van What The Hague gekregen. Deze week mag onze premier Mark Rutte pronken met een portret op de homepagina.

Mark is dus onze Politicus van de Week. Maar #hoedan? Wij leggen je hier drie keer uit waarom.

Mark was de eindbaas van Europa
Mark was deze week de absolute eindbaas van Europa. Dinsdagochtend ontbeet hij met de Britse premier Theresa May om te praten over de Brexit, het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Wat ze aten of bespraken blijft top secret, maar Rutte stond zonder twijfel lekker in de spotlights.

Twee dagen later ging de premier trouwens ook lekker. Hij was het middelpunt van een topvergadering van de EU in Brussel. De Britse pers bombardeerde hem tot verlosser en vroeg hem May te helpen bij de Brexit. Een belangrijk mannetje dus, die Rutte.

Mark geeft iedereen een boks na zijn ‘fietsongelukje’
Het was ook de week van de val van Mark Rutte. Nee, hij is niet in één keer veranderd in een loser. Hij had een ‘ongelukje’ met zijn fiets. Tegen journalisten deed hij er een beetje geheimzinnig over: “Ik heb een onhandige move met de fiets gemaakt vorige week.” Wat voor move zei hij er niet bij.

Handen schudden ging wel moeilijk. En dat is pittig vervelend, want als premier moet je vaak handjes geven. Gelukkig had Mark een oplossing: “Ik geef iedereen boksen nu.”

Volgens Mark heeft ‘iedereen een geel hesje aan’
Mark moest het podium delen met de gele hesjes. Dat zijn geen bouwvakkers die even hun 15 minutes of fame willen pakken, maar serieuze demonstranten die hesjes dragen en boos zijn. Ze maken zich zorgen over geld en over dingen als migratie en vluchtelingen. En ze zijn geen fan van Rutte. Toch begrijpt onze premier ze wel. Dat zei hij vorige week vrijdag al bij de NOS: “We hebben allemaal een geel hesje aan, tot op zekere hoogte.”

Maar hoe mooi die uitspraak ook klinkt, niet iedereen was er blij mee. Zo vindt Metro-columnist Elfie Tromp dat Rutte helemaal geen geel hesje aan heeft. “Nee, Rutte, jij niet”, schreef ze. “Jij hebt gewoon je stropdas en jasje met plaknaden aan.”

Uitgelichte foto: Flickr/Arno Mikkor

Check dit ook

Start typing and press Enter to search