Maak kennis met: Rens Raemakers (D66)

Iedere derde dinsdag van de maand verschijnt er een nieuwe Maak Kennis met de Kamer, waarin we je kennis laten maken met een Kamerlid. Deze maand staat Rens Raemakers van D66 in de spotlights. Met zijn 27 jaar is hij één van de jongste leden van de Tweede Kamer.

Hoe ben je in de Kamer terecht gekomen?
“Ik wist al vanaf dat ik tien was dat ik ooit Kamerlid wilde worden. Ik volgde elke dag het NOS-journaal en wilde vooral weten wat er gebeurde in de Nederlandse politiek, van VVD tot GroenLinks.”

“In groep acht maakte ik zelfs een werkstuk over politieke partijen, dat had mijn leraar nog nooit meegemaakt. D66 was in dat stuk gek genoeg slechts een voetnoot.”

Wat heb je gedaan om zo ver te kunnen komen?
“Dat begon al in mijn studententijd. Ik studeerde toen van maandag tot vrijdag tot elf uur ’s avonds, dan begon Pauw en Witteman. Stappen kon wel in het weekend. Ik heb daardoor misschien het studentenleven laten gaan: ik ging doordeweeks niet naar de kroeg en was nooit brak.”

“In die periode kreeg ik teelbalkanker en had ik op een bepaald moment een overlevingskans van vijftig procent. Ik dacht: als ik genees, kom ik hoe dan ook in de Kamer. Mijn lichaam was niet sterk, maar die gedachte heeft me mentaal wel geholpen.”

“Na mijn studie zag ik op een lokale website dat D66 mee ging doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Leudal. Ik ben best goed met sociale media, dus ik meldde me aan als social media-medewerker.”

Rens Raemakers (rechts vooraan) leidt jongeren rond in de Tweede Kamer >> Foto: Rens Raemakers

“Maar tijdens de eerste vergadering werd me gevraagd of ik lijsttrekker wilde worden. Dat was een grote verrassing. In de gemeenteraad zitten was niet mijn droom maar ik wilde het wel proberen. Twee jaar later belde Alexander Pechtold me met de vraag of ik op de lijst wilde staan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik dacht: ‘dit ga ik doen!’ Het ging allemaal veel sneller dan ik had verwacht.”

Wat is het hoogste doel dat je uiteindelijk wil bereiken als Kamerlid?
“Ik wil uiteindelijk jongeren laten zien dat de politiek er ook voor hen is. Daarom wil ik me voor hen gaan inzetten. Ik wil dat er in de toekomst minder jongeren in de schulden zitten, dat er een betere jeugdzorg komt en dat jongeren die kunnen en willen werken gewoon aan de slag kunnen.”

Wie is je grootste inspirator?
“Hans van Mierlo is iemand die mij erg inspireert. Ik heb in de afgelopen jaren veel van zijn debatten teruggekeken. Hij is persoonlijk, vrolijk en was vooruitstrevend. Het is eigenlijk jammer dat hij nooit premier is geworden.”

Hans van Mierlo >> Foto: D66

Wat staat er in je kantoortje op het bureau?
“Een bonte verzameling. Kaartjes voor jongeren, D66-badeendjes, een sjaal van mijn lokale voetbalclub RKSVN en een beeldje met het wapen van Leudal.”

“Wat dat over mij zegt? RKSVN is mijn favoriete voetbalclub. Ik train daar op vrijdag en zaterdag het jeugdteam en ben soms ook de grensrechter. Het wapen van Leudal kreeg ik bij mijn afscheid van de gemeenteraad.”

Wat is het hoogtepunt van je werkdag?
“Dat is het debat. Dan kan ik punten scoren en politiek wat bereiken. Ik houd wel van actie, dossiers doorlezen kan ook in de avond.”

Wie is je leukste collega?
“Dat is Liliane Ploumen. Niet van mijn partij maar ze komt ook uit Limburg. Dat schept wel een band. Ze is ook een warm persoon, ze begroet me altijd met drie kussen. Ze vindt het vast leuk om dat terug te lezen.”

Liliane Ploumen >> Foto: Rijksoverheid

Wat doe je na een lange werkdag?
“Ik kom pas tegen elf uur thuis en dan neem ik als eerst op de bank een pilsje. Daarna zap ik meteen naar Jinek en het journaal, terwijl ik lees in dossiers. Ik kan niet heel lang stilzitten.”

Wat voor leven is er na de Kamer?
“Mijn einddoel was eigenlijk altijd al een lid van de Tweede Kamer worden en dat heb ik nu al bereikt. Er zijn zoveel dingen die ik hierna kan doen: een boek schrijven, de Eerste Kamer in gaan, na mijn pensioen misschien gaan filosoferen. Maar wat ik echt graag zou willen is burgemeester worden, van Leudal. Dat zou leuk zijn, of ik nou wordt gekozen of benoemd.”

Uitgelichte foto: D66

Check dit ook

Start typing and press Enter to search