Politicus van Week #51: wéér Mark Rutte

Ja, we weten het en het is eigenlijk niet de bedoeling. Maar Mark Rutte (VVD) was te lekker bezig om te negeren. Daarom is de premier voor de tweede keer op rij onze Politicus van de Week.

De MinPres ging hard deze week. Hij hopte van praatprogramma’s naar radioshows en stond met zijn hoofd in elke krant. En ondertussen ging hij er ook bijna met een prijs vandoor. We vatten alles hieronder nog ff voor je samen.

Minister President Mark Sticker by VVD for iOS & Android | GIPHY

Hij maakte #vaasje trending topic
We hebben het niet gecheckt, maar er is vast nooit meer over #vaasje getwitterd dan afgelopen week. #Hoedan? Nou, Rutte is alvast begonnen met de campagne voor de verkiezingen in maart. Dan kiezen Nederlanders een nieuw bestuur voor hun provincie.

De premier pakte dat groots aan: in alle Nederlandse kranten was maandag één hele pagina gevuld met een foto van Ruttes hoofd en een brief aan alle Nederlanders. Rutte noemde ons land een ‘vaasje dat zomaar kapot kan vallen’. Wij moeten allemaal dat vaasje beschermen, was zijn boodschap.

De boodschap kwam niet helemaal aan. Er werden vooral veel grappen over gemaakt op Twitter. Gelukkig kon de premier er zelf ook mee lachen. Zo gaf hij een kleine vaas met zijn handtekening erop aan volkszanger René Froger.

Hij dook vaak in de studio
De premier was de afgelopen week vaak in een studio te vinden. No worries: hij heeft geen carrièreswitch gemaakt, al leek dat soms wel zo.

Presentator Jeroen Pauw werd woensdag verrast door een kritische vraag van Rutte. Toen de presentator tv-maker John de Mol confronteerde met de slechte kijkcijfers van zijn programma’s, brak de premier in. “Maar jij begon toch ook niet met hoge kijkcijfers? Jij moest ook een paar jaar erin komen”, zei Rutte tegen de presentator met een glimlach. De verraste Pauw moest hem daarin gelijk geven.

Rutte was niet alleen maar te zien, maar ook te beluisteren. Vrijdagochtend kwam hij langs bij de laatste radioshow van Edwin Evers. Daar gaf de premier complimentjes aan de dj’s. Hij trakteerde ze ook op een cadeau: een ‘vaasje’. Maar dan wel eentje waar bier in moet, geen bloemen.

En oh ja, hij gaf in de studio’s nog steeds boksen omdat handen geven wat moeilijk is na een fietsongelukje. Waar hij vorige week nog wat geheimzinnig deed, sprak hij er op de radio open over: “Ik was ’s avonds aan het rijden en de stoep wilde rechtdoor, ik wilde linksaf. Ik zag die stoep niet.”

Bijna had hij een prijs te pakken
En alsof dat al niet genoeg was: de premier was bijna de Politicus van het Jaar. Hij eindigde in een speciale televisie-uitzending van EenVandaag in de top vijf. Uiteindelijk ging partijgenoot Klaas Dijkhoff met de prijs naar huis.

Hij ramde heel classy een deur in iemands gezicht
Sorry? Ja echt. De premier ramde een deur in het gezicht van een verslaggeefster, al deed hij dit niet expres. Bij zijn werkkamer in het Torentje klopte een verslaggeefster aan voor een interview. Toen Rutte opendeed, knalde de deur keihard in haar gezicht.

Ze konden er gelukkig allebei om lachen, maar het was wel ‘heftig’, zei de premier later op de radio. Hij had haast en wilde de journaliste niet langer laten wachten: “Dus hup, daar gaat die deur open en ze was bijna geplet.” Het interview ging trouwens gewoon door. Niks aan de hand dus.

Uitgelichte foto: Flickr/Arno Mikkor

Check dit ook

Start typing and press Enter to search