DEN HAAG DEZE WEEK #51

Elke week zetten wij voor jou de belangrijkste gebeurtenissen in Den Haag op een rijtje. Deze keer: een prijs, drugs, klimaat en nog meer klimaat.

Fissa voor Dijkhoff
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is verkozen tot politicus van het jaar. Elk jaar organiseert EenVandaag deze verkiezing, waarbij het publiek uiteindelijk de winnaar kiest. Geert Wilders (PVV) werd tweede en Jesse Klaver (GroenLinks) werd derde. Vorig jaar won Thierry Baudet (Forum voor Democratie) de prijs.

De pilletjes van GroenLinks
GroenLinks wil dat xtc legaal wordt in Nederland. Kamerlid Kathalijne Buitenweg vindt dit nodig omdat de overheid dan de productie van de drug kan controleren, zodat ook drugscriminaliteit kan worden aangepakt. Veel partijen in de Tweede Kamer zijn tegen, waaronder coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie.

Klimaatakkoord
Vrijdag is het klimaatakkoord gepresenteerd. Hiervoor hebben verschillende partijen negen maanden lang onderhandeld. Het is een eerste stap naar strengere regels om in de toekomst bijvoorbeeld minder CO2 uit te stoten. Voordat dit akkoord daadwerkelijk gebruikt zal worden, moet eerst berekend worden of het wel kan en daarna buigt de regering zich over de plannen. Dat kan nog lang duren.

Nog meer klimaat!
De Tweede Kamer heeft de klimaatwet goedgekeurd. In deze wet staan de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs, die in 2015 door heel veel landen werden afgesproken. Hoe Nederland precies met de wet omgaat, wordt dus in het klimaatakkoord afgesproken (dat ding van hierboven^). Veel partijen waren het eens met de klimaatwet. Alleen Forum voor Democratie, PVV, SGP en de Partij voor de Dieren stemden tegen. De wet moet nu nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search