DEN HAAG DEZE WEEK #1

Elke politieke week zetten wij voor jou de belangrijkste gebeurtenissen in Den Haag op een rijtje. Deze keer: kritiek op de Haagse burgemeester, voorstel voor een vuurwerkverbod en een partij die flink in leden stijgt.

De fik erin op Scheveningen

Leden van de Tweede Kamer zijn geschrokken van de vreugdevuren in Scheveningen, die tijdens nieuwjaarsnacht uit de hand zijn gelopen. VVD-Kamerlid Antoinette Laan is vooral boos omdat mensen zich niet aan de regels hebben gehouden. De brandstapel was namelijk 48 meter hoog, terwijl een maximum van 35 meter is toegestaan. Naast Antoinette Laan zijn veel Kamerleden boos op de Haagse burgemeester Pauline Krikke, omdat zij de vuren door heeft laten gaan terwijl de risico’s groot waren.

View this post on Instagram

Jullie hebben het vast gemerkt, ik heb al eventjes niets gepost. Dat was geen onwil, maar al mijn aandacht en energie ging uit naar wat er in de nieuwjaarsnacht op Scheveningen is gebeurd. De vonkenregen als gevolg van het Vreugdevuur. Ontzettend heftig. Vooral voor de Scheveningers die schade hebben of die angstige momenten hebben beleefd. We mogen de hulpdiensten – politie, brandweer – dankbaar zijn voor hun goede werk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet nu onderzoek naar hoe dit kon gebeuren. En naar ieders rol daarbij, ook die van mij. Zo hoort dat als er iets is misgegaan, dan moet je nagaan hoe dat heeft kunnen gebeuren en hoe je dat in de toekomst kunt voorkomen. Voor mensen die meer informatie willen of vragen hebben, op de site (link in bio) vind je heel veel informatie. De komende tijd blijft dit onderwerp veel van mijn aandacht vragen. Het gaat er nu vooral om de Scheveningers zo goed mogelijk te helpen. Tegelijkertijd gaat het andere werk dat bij mijn burgemeesterschap hoort ook gewoon door. En ook daar zal ik jullie in dit nieuwe jaar over blijven vertellen.

A post shared by Burgemeester Pauline Krikke (@paulinekrikke) on

Komt er een vuurwerkverbod? 

Coalitiepartij ChristenUnie wil praten over een vuurwerkverbod, omdat vuurwerk jaarlijks voor veel schade en overlast zorgt. Vorig jaar sprak het kabinet nog af om geen vuurwerkverbod in te stellen. Coalitiegenoten VVD en CDA zijn nog steeds tegen het voorstel, dus het is waarschijnlijk dat vuurwerk voorlopig niet verboden wordt. De Partij voor de Dieren wil al veel langer een verbod op de verkoop van vuurwerk.

Meer vrienden voor Thierry

De ledencampagne van Forum voor Democratie is geslaagd. Een paar dagen voor Oud&Nieuw verspreidde de partij van Thierry Baudet een video om mensen aan te moedigen om lid te worden. Het doel was om zoveel mogelijk leden te krijgen vóór 1 januari zodat de partij in verhouding tot andere partijen meer geld krijgt. Forum begon 2019 met 30.674 leden en is daarmee de VVD voorbij gegaan. Dat betekent dat FvD meer geld krijgt dan de VVD.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search