Dijkhoff trekt zich terug uit het klimaatakkoord. Help! Wat nu?

Terwijl iedereen lekker weekend aan het vieren was, zorgde Klaas Dijkhoff (VVD) voor veel ophef. In een interview met De Telegraaf  zegt de fractievoorzitter het niet eens te zijn met het klimaatakkoord.

Je zou kunnen denken: ‘een meningsverschil. Tsja dat hoort bij de politiek, toch?’ Klopt. Maar dat hier mogelijk een kabinet over kan vallen, maakt het wel interessant om bij stil te staan. Zo zegt Dijkhoff het volgende:

„Als het alternatief wordt dat ik óf het kabinet óf de burger moet laten vallen: de burger zal ik nooit laten vallen”, aldus de VVD’er.

Een kabinet kan vallen als er sprake is van een crisis. Er is geen andere uitweg meer dan aftreden, omdat de partijen in de regering het niet meer eens met elkaar kunnen worden. De ministers en staatssecretarissen nemen ontslag. Hierna volgen weer verkiezingen om een nieuw kabinet samen te stellen. De andere fractievoorzitters van de partijen die in de regering zitten (de ChristenUnie en D66) zijn op z’n zachtst gezegd niet blij met het horen van Dijkie’s uitspraken. Zij willen het akkoord uitvoeren zoals ze het van te voren hebben afgesproken en zijn niet blij dat de VVD dit nu ineens niet meer wil:

Verkiezingstijd
In maart mogen we weer naar de stembus! Nee, niet voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Inwoners van de provincie (ja ook jij ja!) kunnen stemmen op de vertegenwoordigers van jouw provincie. Zij bepalen wat er gebeurt in  de provincie en kiezen uiteindelijk de leden van de Eerste Kamer. Het is voor veel partijen belangrijk, omdat de kiezer beoordeelt of het kabinet goed bezig is.

De VVD heeft het eerder dit jaar al moeilijk gehad met de dividendbelasting, het aftreden van de minister van Buitenlandse Zaken (Halbe Zijlstra) en de uitspraken van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken (Stef Blok). Tijd om de boel weer flink wakker te schudden, zal Dijkhoff hebben gedacht. Toch spreekt de VVD’er zich ook tegen. Hij stemde zelfs mee met de klimaatwet én bracht samen met collega-Kamerlid Dilan Yeşilgöz deze video naar buiten waarbij hij zelfs aangaf ”trots” te zijn op het klimaatakkoord. Begrijpen jullie het nog?

Dilemma
Mocht het kabinet vallen over dit akkoord, dan is er een mooie weg vrijgekomen voor premier Rutte om naar Brussel te gaan. Zo kan hij de juiste dingen om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Dat klinkt een stuk leuker dan in dit kleine kikkerlandje blijven, zou je zeggen? Toch heeft Rutte tot nu toe altijd geweigerd. Ook afgelopen zondag [13 januari] zei hij in het TV-programma Buitenhof niet te willen gaan werken in het Europees Parlement. In mei kiest het Europees Parlement een opvolger voor de huidige voorzitter: Jean-Claude Juncker.

Opvallend is dat ook de VVD heeft meegeschreven aan dit akkoord én Rutte nog steeds achter de gemaakte afspraken uit het akkoord staat. Uit de meest recente peilingen blijkt dat de VVD zetels verliest en het FvD heeft ook nog eens meer leden. Kortom: paniek! Dijkhoff moest iets verzinnen zodat de ogen weer op hem en zijn partij zijn gericht. Velen zagen dan ook dit dilemma voor Dijkhoff:

Pas na de verkiezingen in maart zullen de echte beslissingen over het milieubeleid worden genomen.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search