DEN HAAG DEZE WEEK #2

Elke politieke week zetten wij voor jou de belangrijkste gebeurtenissen in Den Haag op een rijtje. Deze keer: ophef vanwege een verklaring, een betere regeling om naar het vwo door te stromen, het klimaatakkoord dat op wankelen staat en een enorme prijsverhoging voor een kankermedicijn.

Ophef door christenen
Afgelopen week werd de Nederlandse versie van de ‘Nashville-verklaring’ verspreid. Dat is een christelijke verklaring over ‘Bijbelse seksualiteit’, en komt uit de Verenigde Staten. Er is veel ophef over, omdat in de verklaring staat dat het huwelijk volgens God niet bedoeld is voor homoseksuelen en transgenders. Er was ook ophef omdat een Tweede Kamerlid de verklaring heeft ondertekend, namelijk SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Premier Mark Rutte vindt de Nashville-verklaring niet passen bij een Nederland waarin hij zich thuis voelt.
Lees hier meer: Een week lang gedoe om anti-homotekst, een terugblik

Betere doorstroom van havo naar vwo
Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media wil de doorstroom van havo naar het vwo verbeteren. Dat wil hij doen door een landelijke regeling in te voeren. Nu bepaalt elke school zelf nog de eisen om naar het vwo te kunnen. Dat kan voor veel leerlingen nadelig zijn, omdat hun school te hoge eisen stelt. Het kan ook voordelig zijn, vanwege te lage eisen. De minister wil een regeling die hij het eerlijkst vindt voor havo-leerlingen.

Crisis rond het klimaatakkoord
In december werd het klimaatakkoord gepresenteerd. Eén van de indieners was de VVD, maar nu krabbelt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff terug. Hij vindt dat de plannen te duur zijn voor de Nederlandse burgers. D66 en ChristenUnie willen hoe dan ook het klimaatakkoord uitvoeren. Wordt dit een kabinetscrisis?
Lees meer: Dijkhoff trekt zich terug uit het klimaatakkoord. Help! Wat nu?

Enorme prijsverhoging van een kankermedicijn
Afgelopen week kwam naar buiten dat het bedrijf Novartis zes keer zoveel geld gaat vragen voor een medicijn tegen kanker. Verzekeraars en ziekenhuizen zijn boos vanwege de enorme prijsverhoging. Minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, staat achter de woede. Hij wil de prijsverhoging voorkomen, en heeft daarom verhaal gehaald bij Novartis. Over de inhoud van het gesprek is niets bekend.

Nieuwste posts

Start typing and press Enter to search