DEN HAAG DEZE WEEK #2
Elke politieke week zetten wij voor jou de belangrijkste gebeurtenissen in Den Haag op een rijtje. Deze keer: ophef vanwege een verklaring, een betere regeling om naar het vwo door te stromen, het klimaatakkoord dat op wankelen staat en een enorme prijsverhoging voor een kankermedicijn.
Ophef door christenen
Afgelopen week werd de Nederlandse versie van de ‘Nashville-verklaring’ verspreid. Dat is een christelijke verklaring over ‘Bijbelse seksualiteit’, en komt uit de Verenigde Staten. Er is veel ophef over, omdat in de verklaring staat dat het huwelijk volgens God niet bedoeld is voor homoseksuelen en transgenders. Er was ook ophef omdat een Tweede Kamerlid de verklaring heeft ondertekend, namelijk SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Premier Mark Rutte vindt de Nashville-verklaring niet passen bij een Nederland waarin hij zich thuis voelt.
Lees hier meer: Een week lang gedoe om anti-homotekst, een terugblik
De NL versie van #NashvilleVerklaring maakt helaas één ding heel duidelijk. Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan. Emancipatie is nog lang niet af.
— Ingrid van Engelshoven (@ivanengelshoven) January 6, 2019
Betere doorstroom van havo naar vwo
Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media wil de doorstroom van havo naar het vwo verbeteren. Dat wil hij doen door een landelijke regeling in te voeren. Nu bepaalt elke school zelf nog de eisen om naar het vwo te kunnen. Dat kan voor veel leerlingen nadelig zijn, omdat hun school te hoge eisen stelt. Het kan ook voordelig zijn, vanwege te lage eisen. De minister wil een regeling die hij het eerlijkst vindt voor havo-leerlingen.
Iedere havist verdient een eerlijke kans om door te stromen naar het vwo, dat vindt Onderwijsminister @arieslob. In #r1jn vertelt de minister hoe hij dat wil regelen. pic.twitter.com/9Y3MeXc7sM
— NOS Radio 1 Journaal (@NOSRadio1) January 10, 2019
Crisis rond het klimaatakkoord
In december werd het klimaatakkoord gepresenteerd. Eén van de indieners was de VVD, maar nu krabbelt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff terug. Hij vindt dat de plannen te duur zijn voor de Nederlandse burgers. D66 en ChristenUnie willen hoe dan ook het klimaatakkoord uitvoeren. Wordt dit een kabinetscrisis?
Lees meer: Dijkhoff trekt zich terug uit het klimaatakkoord. Help! Wat nu?
De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord.https://t.co/8UDyAboho8
— Rob Jetten (@RobJetten) January 12, 2019
Enorme prijsverhoging van een kankermedicijn
Afgelopen week kwam naar buiten dat het bedrijf Novartis zes keer zoveel geld gaat vragen voor een medicijn tegen kanker. Verzekeraars en ziekenhuizen zijn boos vanwege de enorme prijsverhoging. Minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, staat achter de woede. Hij wil de prijsverhoging voorkomen, en heeft daarom verhaal gehaald bij Novartis. Over de inhoud van het gesprek is niets bekend.
VVD en PVV zijn verontwaardigd over de prijsopdrijving van kankermedicijn door Novartis. Goed om te weten dat deze partijen wel tegen voorstel voor onafhankelijk onderzoeksfonds hebben gestemd dat voorkomt dat Big Farma er met het geld vandoor gaat @arnorutte @FleurAgemaPVV pic.twitter.com/vW0SKITEEw
— Henk van Gerven (@HenkvGerven) January 9, 2019