Rutte wil gaan vechten met relschoppers

Rutte heeft geen last meer van zijn valpartij met de fiets van vorige maand, zo lijkt het. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie afgelopen vrijdag riep hij namelijk dat hij de relschoppers die tijdens Oud&Nieuw  hulpverleners aanvielen “het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou willen slaan”.

Geweld neemt toe

Het aantal incidenten waarbij geweld werd gebruikt tegen hulpverleners steeg met 10-12 procent afgelopen jaarwisseling. Voornamelijk de politieagenten waren daarvan de dupe. Zij werden voornamelijk bestookt met zwaar vuurwerk of kregen te maken met andere vormen van geweld.

Jeukende handen

Rutte noemt het geweld ‘onacceptabel’. Ook vindt hij het ‘frustrerend’ dat mensen elkaar niet kunnen tegenhouden om dit soort gedrag te vertonen. Ruttes handen jeuken dan ook om voor eigen rechter te gaan spelen. Maar de premier weet ook dat dat natuurlijk niet kan en dat het lastig is om een aanpak te vinden die wel werkt.

Verandering is nodig

Ook minister Ferd Grapperhaus, van Justitie en Veiligheid, is het eens met de minister-president dat er iets moet veranderen. Hij wil met alle betrokken partijen in de komende maanden gaan kijken wat ze kunnen doen tegen het wangedrag. Zoals het nu gaat tijdens de nieuwjaarsnacht: “dat kan gewoon echt niet”, herhaalt hij.

Uitgelichte foto flickr/Bert Wengelaar
Check dit ook

Start typing and press Enter to search