Brexit blijft een struggle

Deze week was een belangrijke week voor de Brexit. Je weet wel, Groot-Brittannië die de Europese Unie verlaat. Voordat ze er echt uit zijn – op 29 maart – willen ze allerlei afspraken gemaakt hebben met de EU. Maar het Britse parlement vond het plan dat ze hadden gemaakt niet goed genoeg en dat heeft ook gevolgen voor Nederland. 

Wat voor plan is het dan?

Even kort. In dat plan staan allemaal afspraken. Zo staat er bijvoorbeeld in of er veel of weinig geld betaald moet worden als je spullen naar Engeland wil verzenden. Niet iedereen is het eens met dat plan. Het grootste probleem is de grens tussen Noord Ierland (wat bij Groot-Brittannië hoort) en Ierland (een eigen land). Vroeger is daar een oorlog geweest. Daarna is afgesproken dat er nooit meer een grens komt tussen beide landen. Maar ja… met de Brexit komt de grens van de EU precies daar te liggen. Een probleem dus.

Nope. Nope, nope. Nope.

Afgelopen dinsdag mochten alle 650 leden van de Britse Tweede Kamer zeggen wat ze van de plannen vonden. Een hele grote meerderheid vond het plan zoals het nu is een slecht idee. Slechts 202 mensen vonden het een goed plan. Dat is veel te weinig voor een meerderheid. Zoveel te weinig zelfs dat het de grootste nederlaag sinds de Tweede Wereldoorlog was voor een Britse premier.

Ja uh. Prima. Zal allemaal wel. Maar wat betekent het voor mij?

Lastig om te zeggen. Dat komt omdat dit de allereerste keer is dat een land niet meer bij de EU wil horen. Daarom weet niemandnog precies wat de gevolgen zijn. Wel weten we dat het waarschijnlijk veel geld kost als er geen ‘deal’ komt tussen de EU en Groot-Brittannië. En dat is onhandig omdat Engeland een van de landen op de wereld is waar wij de meeste spullen aan verkopen en van kopen. Woon je in de buurt van Hoek van Holland dan zullen er waarschijnlijk veel vrachtwagens staan om te wachten op de boot naar Engeland.

Als het werk van je ouders veel spullen naar Engeland stuurt, kunnen zij er ook last van hebben. Ook voor hen gaat spullen verkopen aan Engelsenwaarschijnlijk meer geld kosten. En het pakketje mag niet meer zomaar de grens over.

Minister-President Mark Rutte is niet echt blij. Hij vindt het jammer dat de afspraken die ze gemaakt hebben niet genoeg zijn voor de Britten. Hij kan er alleen weinig aan veranderen en zegt dat ze het zelf moeten oplossen. Wel zegt hij dat Nederland zich moet voorbereiden op het geval dat er inderdaad geen ‘deal’ komt. Het kabinet bedacht zelfs een noodwet voor waarbij zij beslissingen mogen nemen zonder toestemming van de Tweede en Eerste Kamer. Die komt er voorlopig niet, want de Tweede Kamer was het daar niet mee eens.

 

Check dit ook

Start typing and press Enter to search