DEN HAAG DEZE WEEK #3

Elke politieke week zetten wij voor jou de belangrijkste gebeurtenissen in Den Haag op een rijtje. Deze keer: D66 en CDA zijn samen twee keer tegen plannen van hun eigen kabinet, VVD en ChristenUnie maken ook samen plannen en een PVV’er wordt beschuldigd van een misdrijf.

Ineens is er een meerderheid voor een minder streng kinderpardon 
Regeringspartijen D66 en CDA willen dat de regels van het kinderpardon minder streng worden. Het kinderpardon is er voor kinderen van asielzoekers. Nu is de kans groot dat zij, terwijl ze hier geboren en opgegroeid zijn, alsnog het land moeten verlaten. D66 en CDA willen dat deze kinderen voor goed mogen blijven. Er is nu een meerderheid in de Tweede Kamer die voor een minder streng kinderpardon is.

Rekenexamen afgewezen
Er komt zeer waarschijnlijk geen nieuw rekenexamen op de middelbare school. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs had een plan bedacht om rekenen apart te laten meetellen voor het diploma, maar regeringspartijen CDA en D66 zijn tegen. Alle andere partijen zijn ook tegen, dus het plan zal niet worden aangenomen in de Tweede Kamer.

Maatregelen tegen jodenhaat
VVD en ChristenUnie gaan samen maatregelen nemen tegen antisemitisme. Dat is een ander woord voor Jodenhaat. In Nederland voelen steeds meer joden zich onveilig, omdat ze vaker belaagd en bespuugd worden. VVD en ChristenUnie willen een Nationaal Coördinator voor antisemitisme. Een Nationaal Coördinator informeert de overheid en inlichtingendiensten over gevaar en maakt regels om het gevaar aan te pakken.

Aangifte tegen Dion Graus
Tweede Kamerlid Dion Graus van de PVV wordt door zijn ex-vrouw beschuldigd van gedwongen seks met anderen en mishandeling. Zij heeft daarvan aangifte gedaan. Graus ontkent de beschuldigingen. Het is niet de eerste keer dat hij wordt verdacht van mishandeling. Een eerdere vrouw had in 2003 aangifte tegen hem gedaan, maar hij werd toen niet vervolgd omdat er te weinig bewijs was.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search