DEN HAAG DEZE WEEK #4

Elke politieke week zetten wij voor jou de belangrijkste gebeurtenissen in Den Haag op een rijtje. Deze keer: klimaatdoelstellingen gehaald? Nee. Geld van buiten de EU? Nee. Jihadisten in de cel? Ja!

Nederland haalt klimaatdoelstellingen niet
Nederland zal een aantal klimaatdoelstellingen voor volgend jaar niet halen. In oktober 2018 heeft de rechter bepaald dat de uitstoot van CO2 in Nederland  25% minder moet zijn dan in 1990. Dat gaat dus niet lukken. Het kabinet is verplicht om ervoor te zorgen dat dit doel wordt gehaald, omdat het een oordeel van de rechter is. De Nederlandse staat gaat nog in hoger beroep bij de hoogste rechter om dit oordeel van tafel te vegen, maar de regering kijkt ondertussen wel welke maatregelen er moeten worden genomen om alsnog de klimaatdoelstellingen te halen.

Politiek geld van buiten de Europese Unie verboden
Veel partijen in de Tweede Kamer ontvangen geld van organisaties buiten de Europese Unie, zoals uit de Verenigde Staten. Volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kan dit ervoor zorgen dat sommige landen invloed krijgen in de Nederlandse politiek. Daarom wil het kabinet giften van buiten de Europese Unie verbieden. De enige uitzondering is geld van mensen die in Nederland mogen stemmen maar niet in de EU wonen. Jan Paternotte van D66 is in ieder geval voor de nieuwe wet.

Celstraffen voor jihadisten
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een nieuwe wet gemaakt. Daarin staat dat jihadisten, streng-gelovige moslims dus, die naar gebieden van terroristische organisaties vertrekken een celstraf kunnen krijgen van maximaal een jaar. Alleen mensen met toestemming mogen naar deze gebieden gaan, zoals journalisten en medewerkers van goede doelen. Op dit moment worden jihadisten in Nederland al gestraft, maar Grapperhaus vindt het toch nodig dat er een wet over komt.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search