#FAIL: Klimaatdebat gaat niet door

Het is een hoofdpijndossier voor Rutte III, het klimaatakkoord. Enkele weken geleden gooide VVD-fractievoorzitter Dijkhoff olie op vuur door tegen de Telegraaf te zeggen dat hij ‘geen akkoord heeft’ en dat de afspraken ‘adviezen zijn die hij naast zich neer kan leggen’. Daarom werd er gisteren gedebatteerd over het akkoord in de Tweede Kamer – ah nee, toch niet. Want Dijkhoff was zelf niet aanwezig, en dat vonden de oppositiepartijen niet zo leuk.

Ook de fractievoorzitters van CDA, D66 en CU kwamen niet opdagen. Dit tot het ongenoegen van meerderde oppositiepartijen. Asscher (PvdA) verwijt de “kibbelcoalitie” dat ze het klimaatakkoord niet serieus genoeg nemen. Hij wil het morgen best wel nog een keer proberen. GroenLinks is het hiermee eens. “Het is van uiterst belang dat de fractievoorzitters meepraten over het klimaatakkoord”, aldus Jesse Klaver.

Hier werd een schepje bovenop gedaan door Thierrry Baudet van FvD: hij vond het “echt onacceptabel, dat de grootste coalitiepartij terugkrabbelt via de krant en het debat nu niet aan durft te gaan.” Kuzu (DENK) vond het “gewoon een schande en te triest voor woorden.”

Wilders was deze twee de baas door de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66 en CU uit te maken voor zwakkelingen: “Het zijn alle vier grote lafaards. Ze trappen rotzooi, hebben interviews in de krant en praten met journalisten én dan zijn ze hier niet. We houden een debat met hen of anders niet.”

Toneelstuk
Kamerlid Mulders van het CDA, hoorde alleen maar politieke onzin: “Dit is een toneelstuk van de bovenste plank, wat de oppositie hier vertoont. Bij hen gaat het alleen maar om de politiek en niet om de inhoud. Dit is een gemiste kans om het over de inhoud te hebben.”

Yeşilgöz-Zegerius (VVD) viel haar bij: “De hier aanwezige fractievoorzitters willen het blijkbaar alleen maar over uitspraken in een krant hebben. Dat kan. Ik vind het jammer dat we het niet over de inhoud kunnen hebben.”

Vandaag zal de oppositie proberen om het debat opnieuw te kunnen voeren, deze keer met Dijkhoff en de andere fractievoorzitters erbij. De coalitiepartijen willen echter dat het debat wordt gehouden na 13 maart, omdat dan alle nodige documenten op tafel liggen.

Uitgelichte foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal

Check dit ook

Start typing and press Enter to search