Politicus van Week #5: Klaas Dijkhoff

Iedere week zet What The Hague een andere politicus in de spotlight. Deze week is Klaas Dijkhoff aan de beurt om in een fotolijstje op de site te shinen en dit is waarom.

Hij sloot ff een goeie deal over het kinderpardon

Begin deze week ging het in de politiek veel over het kinderpardon. Dit is een regeling waarbij kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, mogen blijven. Toch werkten deze regels niet altijd even goed en dus ontstond er discussie of het plan nog wel werkte. Ook de regeringspartijen gingen er opnieuw over in gesprek en daarbij had Dijkhoff het eigenlijk best moeilijk. Zijn partij de VVD was namelijk als enige tegen het aanpassen van het kinderpardon. Dat is dus alleen al in de regering 3 tegen 1. Toch is de deal die er nu ligt helemaal niet zo slecht voor de VVD. Het kinderpardon wordt nu namelijk helemaal afgeschaft, waardoor kinderen van asielzoekers het land kunnen worden uitgezet als ze uit een veilig land komen. 3 tegen 1 achter gestaan maar wel gewonnen dus. Lekker gewerkt pik. Toch moest Dijkhoff ook een beetje toegeven. De 700 kinderen die nu nog recht hebben op een kinderpardon worden allemaal nog een keer bekeken en mogen waarschijnlijk wel blijven.

Hij komt niet opdagen bij een klimaatdebat wat er kwam dankzij hem

Een paar weken geleden kwam Dijkhoff in de krant met een interview over het klimaatakkoord. De afgelopen tijd zijn niet alleen politieke partijen maar ook bedrijven en activisten als Greenpeace en Milieudefensie met elkaar gaan praten om te kijken hoe ze de klimaatverandering tegen kunnen gaan. In december maakte deze grote club mensen bekend een voorlopig akkoord te hebben over de #hoedan-vraag. Dijkhoff zei in het interview ineens dat hij het er eigenlijk toch niet mee eens is en zelfs het kabinet zou willen laten vallen om eronder uit te komen. De andere partijen waren daar niet zo blij mee en riepen hem naar de Kamer om uitleg te geven. Maar #jammerjoh, hij kwam niet opdagen. De andere partijen reageerden boos en besloten toch maar geen debat te voeren zonder hem. Er wordt nu een nieuwe afspraak gemaakt.

 

 

 

Check dit ook

Start typing and press Enter to search