Geen rekenexamen meer voor jou

De rekentoets is verleden tijd geworden. Vandaag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het plan van onderwijsminister Slob voor (weer) een rekenexamen.

Tot vorig jaar was het nog ”voldoende” om een vier te halen voor de rekentoets. Maar vanmiddag hebben regeringspartijen D66 en CDA een motie ingediend om de rekentoets definitief te laten verdwijnen. Een motie is een middel dat politici gebruiken om te zorgen dat een onderwerp tijdens het debat aan de beurt komt. SP, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid, DENK en GroenLinks waren het ermee eens. Het plan van minister Arie Slob was om een rekenexamen in te voeren. Het cijfer telde dan als apart onderdeel voor het behalen van een diploma.

En nu?

De meeste tegenstanders vonden dat scholieren werden afgerekend op een toets en er niet werd gekeken naar het verbeteren van de lessen. Om er toch voor te zorgen dat scholieren beter gaan rekenen zijn er een aantal dingen bedacht voor het schooljaar 2019-2020. Wat betekent dit voor jou? De rekentoets verdwijnt dus. Rekenen wordt nu in verschillende vakken getoetst, zoals wiskunde, natuurkunde, biologie of economie. Vmbo-leerlingen en havoleerlingen die geen wiskunde in hun vakkenpakket hebben, krijgen wél een aparte toets. Niet getreurd, want deze toets telt niet meer mee.

Rekenniveau

Veel bedrijven klagen al langer over het lagere rekenniveau van personeel. Mede hierdoor besloot toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (VVD) een verplichte rekentoets in te voeren. Hier was zoveel kritiek op dat Dekker het aan de scholen zelf liet. Om je diploma te halen, hoefde je geen goede rekentoets meer te hebben. Toen Slob minister werd, wilde hij met een ander plan aandacht vragen voor rekenen. Helaas voor hem is dat niet gelukt, want zijn idee is dus weggestemd.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search