Klimaatspijbelaars: ”Het is te laat om stil te staan en tijd om wat te doen”

Aanstaande donderdag willen een aantal scholieren een dagje spijbelen van school. Die dag reizen ze naar Den Haag om te protesteren tegen klimaatverandering. Zij vinden dat de politiek er op dit moment te weinig tegen doet.

“Het is te laat om stil te staan en tijd om wat te doen.” Dat zei Youth for Climate afgelopen maandagavond tijdens een aflevering van DWDD. Volgens de scholieren is het klimaatakkoord nog niet goed genoeg. Zo willen ze bijvoorbeeld een klimaattaks. Hierbij betaalt de vervuiler voor de hoeveelheid CO2 die hij uitstoot. De regeringspartijen CDA en VVD willen hier niet aan geloven en vinden partijen als GroenLinks en D66 klimaatdrammers.

Meedoen

Leerlingen van de Daltonschool in Den Haag richten zich met hun jongerenorganisatie Youth For Climate op een beter en schoner klimaat. De initiatiefnemers hopen, net als in België, scholieren enthousiast te maken om naar het Malieveld te komen staken. Twijfel je wat je gaat doen? Vraag aan je docent of mentor of je die dag afwezig mag zijn om te staken. Veel scholen hebben voor deze staking een regeling, waarbij je een brief getekend door beide ouders bij je mentor moet inleveren. Dit kan voor iedere school verschillend zijn, dus vraag het vooral even na.

Klimaatspijbelaars

Als het kabinet niet voor aanstaande donderdag luistert naar Youth For Climate, zullen zij iedere week staken totdat de politiek iets gaat doen. Of ze daar in Den Haag nou blij mee zijn, is de vraag. Arie Slob, de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, van de ChristenUnie vindt zaterdag namelijk ook een prima dag om te staken. De minister van Economische Zaken, Eric Wiebes van de VVD gaat nog een stapje verder in en meent dat je meer op school leert dan op het Malieveld. Of de scholieren naar beide politici gaan luisteren zullen we aanstaande donderdag zien.

Hoax?

Er is al veel gepraat over klimaatverandering. Van mensen die het niet geloven tot wetenschappers die beweren dat er wel degelijk iets aan de hand is. Arjen Lubach zei er het volgende over:

Check dit ook

Start typing and press Enter to search