Forum en DENK; klaar voor hun eerste Provinciale Statenverkiezingen

Forum voor Democratie en DENK doen volgende maand voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Bij deze verkiezingen worden mensen voor het provinciebestuur gekozen. Leden van de Provinciale Staten kiezen uiteindelijk de Eerste Kamer. Ook hier doen Forum voor Democratie en DENK voor het eerst mee.

Om mee te kunnen doen aan de Provinciale Statenverkiezingen, moeten partijen genoeg steunbetuigingen (officiële verklaringen dat mensen op een partij gaan stemmen) binnenhalen. Dat is Forum voor Democratie en DENK in alle twaalf provincies gelukt, dus zijn de twee partijen in alle provincies ingeschreven.

VVD, CDA, D66, Partij van de Arbeid, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS doen ook in alle provincies mee. De ChristenUnie doet in alle provincies mee, maar vormt in Noord-Brabant een lijst samen met de SGP. De SGP doet verder in acht provincies mee. In veel provincies doen lokale partijen en kleine partijen mee, zoals Jezus Leeft en Fryske Nasjonale Partij.

Ruzie
Afgelopen week ontstond er nog ophef rond DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk, omdat hij PVV-Kamerlid Machiel de Graaf tijdens een debat beschuldigde van fraude. Dat leidde tot een hevige ruzie. Volgens De Graaf kloppen de beschuldigingen niet.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search