Politicus van de week #11: Theo Hiddema

Iedere week zet What The Hague een andere politicus in de spotlights. Deze week is het de eer aan Theo Hiddema van Forum voor Democratie om in het fotolijstje op onze site te shinen. Dit is waarom.

Theo Hiddema, ken je hem nog? De tweede man bij Forum voor Democratie, de rechterhand van Thierry Baudet, de advocaat in de Tweede Kamer. Afgelopen week werd daar gepraat over Micheal P., de man die anderhalf jaar geleden de 25-jarige Anne Faber vermoordde.

Hiddema wist alle aandacht op zich te vestigen door tijdens het debat stukjes voor te lezen met details over eerdere verkrachtingen door Micheal P. De familie van Anne zat op dat moment erbij. Haar moeder trok dat niet en liep weg.

En hoe reageerde iedereen daarop?

Veel Kamerleden vonden het niet kunnen wat Hiddema deed. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden zei tijdens de toespraak: ,,We staan hier niet in een rechtszaal maar in het parlement. Er zijn nabestaanden aanwezig en ik denk dat het netjes is om daar rekening mee te houden.” Ook in de kranten, op televisie en op sociale media kreeg Hiddema veel kritiek over zich heen.

 

Zelf reageerde Hiddema daarop in het radioprogramma Met het Oog Op Morgen. Hij vindt dat het debat niet scherp genoeg gevoerd kon worden omdat de familie in de zaal aanwezig was. ,,Ze konden ook op de publieke tribune gaan zitten. Nu werden ze onderdeel van het geheel. Dat gaf een bepaalde sfeer, die het debat niet ten goede komt. Door de behoefte van Kamerleden zich in te houden, kon de minister er mee wegkomen. Omdat de familie niet wilde dat er mensen af moesten treden, werd het zo gespeeld dat dat ook niet hoefde.”

,,Ik heb het helemaal niet over Anne Faber gehad. Van tevoren heb ik zelfs nog kennisgemaakt met de ouders.’’ Volgens de politicus wilde hij alleen maar wijzen op fouten in eerdere zaken tegen de dader.

Kijk hier de gehele toespraak van Theo Hiddema terug:

Wat vind jij van de speech van Hiddema?

 

 

 

Check dit ook

Start typing and press Enter to search