‘Ik ben bang, voor het niets’- In memoriam Max van Weezel

Als What The Hague redactie schrijven wij voor jongeren over de politiek in Den Haag. Vaak met een luchtige ondertoon, maar wel over serieuze onderwerpen. Journalistiek en politiek zijn in Den Haag al sinds jaar en dag met elkaar verbonden. Een naam die daarbij vaak genoemd wordt, is Max van Weezel. Vandaag – 11 april 2019- overleed hij op 67-jarige leeftijd.

Van Weezel was al langer ziek en gaf in 2018 zijn laatste interview tegenover Dionne Stax in een documentaire over zijn leven. Een dag na zijn overlijden na minister-president Rutte uitgebreid de tijd om in zijn weekelijkse persconferentie aandacht aan Van Weezel te besteden:

Ruim veertig jaar lang liep hij rond bij het Binnenhof. Van Weezel begon met werken bij een roddelrubriek maar groeide uit tot één van de grote bazen van de krant Vrij Nederland. Collega’s noemden Van Weezel wel eens werkverslaafd omdat hij soms wel 80 uur per week werkte. Hij was dan ook zowel in de krant terug te vinden als op de radio. Zelf had Van Weezel het over een politieke verslaving, een echte politieke junkie dus. Of, zoals hij het omschreef: “een verlengd studentenleven, waarbij ik tot diep in de nacht praatte, rookte en dronk.” Een journalist met liefde voor zijn vak. Hij kreeg veel prijzen uitgereikt voor al zijn werk. De laatste was in maart 2019. Toen kreeg hij van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de Frans Banninck Cocqpenning voor zijn “uitzonderlijke bijdrage aan de Amsterdamse en Nederlandse politieke journalistiek”.

Het laatste interview van Max van Weezel

Max van Weezel, een journalist die graag wilde sterven in het harnas, maar tegenover Trouw zei hij: ,,Ik ben bang, bang voor het niets.” Tot zijn laatste dag was hij bezig met de journalistiek. Hij stierf in het harnas. Een groots voorbeeld voor de hedendaagse politieke journalistiek en zeker ook voor ons als What The Hague.

Foto: Omroep Max

Check dit ook

Start typing and press Enter to search