DEN HAAG DEZE WEEK #15

Elke politieke week zetten wij voor jou de belangrijkste gebeurtenissen in Den Haag op een rijtje. Deze keer: dingen waar je misschien weleens van gehoord hebt, maar niet meer weet wat het is; discretionaire bevoegdheid, Brunei en de LPF.

Staatssecretaris mag geen uitzonderingen meer maken

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie&Veiligheid kan binnenkort geen verblijfsvergunningen meer geven aan asielzoekers in bijzondere gevallen. Eerder kon hij beslissen dat iemand toch in Nederland mocht blijven als de rechter al had gezegd dat diegene terug moest naar het land van herkomst. Dit heet met een moeilijk woord discretionaire bevoegdheid. Harbers deed dit bijvoorbeeld bij Lily en Howick. Eigenlijk moesten zij terug naar Armenië maar op het laatste moment maakte de staatssecretaris voor hen een uitzondering.

Dat dit nu niet meer kan, komt door een afspraak uit het nieuwe akkoord over het kinderpardon. Volgens Harbers zorgde deze regel er namelijk voor dat asielzoekers langer in Nederland blijven.

Dertien jaar in de prullenbak

Dertien jaar lang werkte Kees van der Staaij (SGP) aan een wet die ervoor moet zorgen dat de Europese Unie minder te zeggen heeft in Nederland. Maar afgelopen week stemde de Eerste Kamer tegen, dus het gaat nu niet door. In 2006 bedacht de SGP deze wet samen met de partij LPF (van Pim Fortuyn). Die partij zit al sinds dat jaar niet meer in de Kamer.

Kritiek op Brunei

Vorige week werd bekend dat het kleine Aziatische land Brunei de sharia invoert. In deze strenge islamitische wetten staat bijvoorbeeld dat homo’s moeten worden gestenigd. Sultan Hassanal Bolkiah werd bij een staatsbezoek in 2013 benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sjoerd Sjoerdsma (D66) eist dat hij deze onderscheiding inlevert, en zei tegen minister Blok van Buitenlandse Zaken dat hij Brunei moet vragen om de sharia in te trekken.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search