10 grappige politieke hoogtepunten om het reces door te komen

Het is reces (lees: meivakantie voor politici) en dus is het rustig in Den Haag. Tijd voor leuke lijstjes dus! Politici zijn ook maar mensen en soms zorgen zij voor grappige momenten. Als politicus sta je vaak in de spotlight. Bijna alles wat je doet wordt vastgelegd en op het internet gezet. Dan gaat er weleens iets mis. Wij hebben tien momenten voor je verzameld, zodat je lekker kunt genieten van valpartijen, grappige uitspraken, dansjes en nog veel meer.

1. Dansje Henk Krol

Henk Krol was vet blij met de uitslag van de landelijke verkiezingen in 2017 en dus deed ‘ie even een dansje voor de camera.

2. Baudet wil de microfoon aan

Nog iemand die blij was met de uitslag van de verkiezingen, maar dan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat je microfoon dan stuk gaat op het moment dat je je overwinningsspeech wil gaan houden, mag de pret natuurlijk niet drukken.

3. Pechtold doet de macarena

Een beetje uit de oude doos maar niet minder grappig: Pechtold was te gast bij Zondag met Lubach en moest daar een aantal challenges doen. Eén van die challenges leverde dit beeldmateriaal op.

4. Balkenende valt van skateboard

Nog veel ouder maar wel legendarisch beeldmateriaal. We gaan terug naar het jaar 2006. Balkenende is op dat moment de minister-president van Nederland en op bezoek in Eindhoven. Een groepje skaters vraagt aan hem of hij misschien met hen mee wil doen. Balkenende is de beroerdste niet en wil dat best proberen. Klein probleempje: de arme man had niet heel veel ervaring en eindigde… Well, de beelden zeggen genoeg.

5. Ruimte maken voor een minister

Normaal gesproken wordt de minister met wat extra respect behandeld in de Tweede Kamer. Op onderstaand filmpje ziet het er alleen uit alsof Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) een beetje van haar baalde. In een vergadering had ze haar tas en jas op de stoel naast haar neergelegd maar daar wilde minister Schouten ook komen zitten. En toen gebeurde dit….

6.De stekkerdoos van GroenLinks

Met Prinsjesdag maakt het kabinet altijd de plannen voor het komende politieke jaar bekend. De dagen erna mogen andere partijen daarop reageren in twee lange debatten: de Algemene Beschouwingen. Omdat er in deze debatten veel besproken wordt en alle politici er zijn, gebeuren daar vaak de gekste dingen (en het duurt allemaal lang dus soms worden politici ook gewoon een beetje melig). Een bekend fragment uit de Algemene Beschouwingen van een paar jaar terug is GroenLinkser Jolande Sap. Zij wilde aan Wilders laten zien hoe je de uitdrukking ‘de stekker uit het kabinet trekken’ toepast (en dan neem je natuurlijk lekker letterlijk een stekkerdoos mee naar je werk, vet logisch). Maar Wilders disste haar even terug.

7. Staatssecretaris snoert voorzitter de mond

In een vergadering is oud-staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten aan het woord. Het aanwezige publiek reageert op wat ze zegt en de voorzitter wil daar iets van zeggen. Maar de staatssecretaris waardeert het niet zo dat ze onderbroken wordt.

8. Zijlstra en Pechtold gaan op vakantie

Soms kun je in de Tweede Kamer natuurlijk ook gewoon even met je collega’s bijpraten hoe je vakantie was. Pechtold en Zijlstra gingen samen en kwamen met wat grappige verhalen terug. (wat Pechtold trouwens zegt over de Clintoncampagne slaat trouwens op een D66-Kamerlid die vlak daarvoor plotseling vertrok om in de Amerikaanse politiek campagne te gaan voeren)

9.CAROLIENE!!!

“Je ergste nachtmerrie” Zo omschreef Rutte dit moment achteraf zelf. Samen met zijn assistente Caroliene had hij dit debat zo goed geoefend van tevoren maar op het moment dat iedereen keek, was hij zijn tekst kwijt. In pure paniek besloot hij daarom maar haar naam te roepen en daarmee werd ze meteen voor een avondje wereldberoemd in Nederland.

10.Doe eens normaal man

Eén van de bekendste uitspraken uit de politiek, die daarna nog door veel meer mensen werd overgenomen. In 2011 (weer tijdens de Algemene Beschouwingen) spreekt Wilders Rutte aan op een nogal bijzondere manier. Het momentje wat volgt, ging de geschiedenisboekjes in.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search