Politicus van de Week #20: Tunahan Kuzu

Iedere week zet What The Hague een andere politicus in de spotlights. Deze week is dat Tunahan Kuzu van DENK. Hier lees je waarom.

Het was een rustige vrijdag midden in het reces van de Tweede Kamer, toen het nieuws naar buiten kwam dat Tunahan Kuzu, fractievoorzitter van DENK opgepakt zou zijn in Israël. Waarom? Niemand had enig idee. Totdat deze tweet verscheen:

Dat is een Palestijnse vlag die Kuzu draagt, terwijl hij in Israël is.

(Even een kleine geschiedenisles: Na de Tweede Wereldoorlog werd aan de Joden beloofd dat zij een staat, Israël, zouden krijgen in het ‘beloofde land’. Alleen hadden ze een ‘klein’ probleem, want op die plek lag al Palestina… Sindsdien zijn Israël en Palestina in conflict met elkaar over wie nou eigenlijk de baas is in dat gebied. In de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever lopen de spanningen vaak op.)

Met een Palestijnse vlag in Israël lopen is dus net alsof je met een stuk vlees tussen de wolven springt. Don’t try this at home.

En toen?
Twitter explodeerde, binnen een half uur was ‘Kuzu’ trending, Wilders droeg bij aan de discussie door te opperen dat ‘ze Kuzu maar konden houden.’

Uiteindelijk zorgde minister Kaag van Buitenlandse Handel voor opheldering. Kuzu was helemaal niet gearresteerd! Hij werd alleen maar aangesproken op het feit dat hij een Palestijnse vlag droeg, die vervolgens is afgenomen, waarschijnlijk vanwege de gespannen situatie tussen de twee landen. Na een uurtje vergeefs te hebben gewacht op het terug krijgen van de vlag kon Kuzu weer verder met zijn werkbezoek aan Israël.

Stunt
Waarom Kuzu en DENK de video op deze manier hebben geplaatst, is nog niet bekend. Misschien was het een campagnestunt in verband met de Europese Verkiezingen aankomende week. Of misschien wou Kuzu gewoon heel graag naar het Songfestival…

 

Uitgelichte foto: Wikiportrait/Tunahan Kuzu

Check dit ook

Start typing and press Enter to search