‘Vriendelijke reus’ Pieter Heerma nieuwe voorzitter CDA

Vorige week werd bekend gemaakt dat CDA-voorzitter Sybrand Buma het fractievoorzitterschap verlaat en burgemeester wordt van Leeuwarden. Gisteren werd zijn tijdelijke vervanger gekozen: Pieter Heerma. Voor veel mensen klinkt deze naam niet bekend in hun oren. Wie is Pieter Heerma nou eigenlijk?

Buma’s vervanger is 41 jaar en woont samen met zijn vrouw en twee zoons in Purmerend. Nadat hij zijn Vwo-diploma op het Damstede Lyceum in Amsterdam haalde, studeerde hij politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij wilde eigenlijk journalist worden, maar belande in de politiek doordat hij bleef hangen bij het CDA.

Woordvoerder

Toen hij afgestudeerd was, werd hij woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van het CDA. Na dit vijf jaar gedaan te hebben, promoveerde hij naar de hoofd-voorlichting. In 2011 werd hij manager bij zorgverzekeraar De Friesland. Een jaar later werd hij Tweede Kamerlid.

In de Tweede Kamer was Heerma woordvoerder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De laatste paar jaren is hij woordvoerder van Sociale Zaken en Integratie. Heerma kreeg meer naamsbekendheid door zijn aanwezige rol bij de coalitievorming, waarbij hij de tweede hand van Buma was.

Judo

De kersverse CDA-voorzitter staat met zijn twee meter lange lengte bekend als een ‘reus’. In zijn jeugd was hij een succesvolle judoka. Hij behoorde tot de top van de wereld en judode zelfs tegen voormalig topjudoka Dennis van der Geest. Na de juniorenperiode wist hij net niet het stapje naar de absolute wereldtop te maken.

Net als zijn vader, ook fractievoorzitter bij het CDA

De naam Heerma is niet heel erg onbekend in het politieke wereldje. Hij is namelijk de zoon van oud CDA-fractievoorzitter Enneüs Heerma. Zijn vader is ook fractievoorzitter geweest van het CDA in de Tweede Kamer. Hij was deze periode niet heel erg succesvol als fractievoorzitter. In zijn CDA-fractie twijfelden ze over zijn charisma en zijn leiderschapskwaliteiten als fractievoorzitter. De partij slaagde er niet in om meer zetels te halen bij de verkiezingen en werden weer de oppositiepartij. Toen Enneüs Heerma in oktober 1997 werd voorgedragen als burgemeester van Hilversum, werd bekend dat hij aan longkanker leed. Anderhalf jaar later overleed hij aan deze ziekte.

Pieter Heerma’s vader was dus niet heel erg succesvol als fractievoorzitter. Of hij dat zelf wel wordt, is nog te betwijfelen. Heerma heeft namelijk niet de ambitie om bij de landelijke verkiezingen in 2021 voor vier jaar de partijleider te worden. “Ik sta hier niet uit een enorme persoonlijke ambitie, maar vooral uit plichtsbesef. Mijn ambitie is om het schip te leiden in de richting van de volgende verkiezingen”, aldus Heerma tegen de pers na de bekendmaking.

Check dit ook

Start typing and press Enter to search